UK-kiertueen matkakertomus

Poikakuoro Pirkanpoikien kevätkauden suurin yksittäinen hanke, Iso-Britannian –konserttikiertue, toteutettiin menestyksekkäästi 9.-13.5.2018 välisenä aikana. Matkan aikana tehtiin yhteistyötä Bristolin kuorotoimijoiden kanssa sekä vierailtiin ja esiinnyttiin Bathin ja Lontoon kirkoissa. Toimittaja Harri Hautala kirjoitti poikakuoromatkasta laajasti Aamulehden kulttuuriosastolla 9. toukokuuta.

Majoituksista ja reiteistä vastasi Matkapojat, ryhmän vahvuuden ollessa 50 kuoropoikaa ja 10 aikuista. Nuorimmat laulajat olivat kahdeksan vuoden ikäisiä, vanhimmat 20-vuotiaita. Matkanjohtana toimi yhdistyksen johtokunnan väistyvä puheenjohtaja Jari Hassinen, taiteellisena johtajana Jouni Rissanen ja säestäjänä Ville Hautakangas.

 

Matka alkoi ke 9.5. Tampereen Keskustorilta, josta bussi ajoi kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Matkapoikien järjestämä, Pirkanpoikien oma check-in -tiski oli tehokas ja sujuva, kun kuoron ruokailukin oli vielä hoidettava ennen lentoa. Päivä kului kokonaan matkantekoon: Lontoossa kuoroa odotti tilausbussi Bristoliin, jossa päästiin majoittumaan The Bristol Wing -hostelliin hieman suunniteltua myöhemmin. Paikallisen bussikuskin navigaattori oli ensin suuntaamassa täysin eri kaupunkiin, mutta onneksi tarkat matkavanhemmat ja älypuhelinten sijaintitiedot osasivat ohjata bussin pienen lenkin jälkeen oikeaan kohteeseen. Samoilla puhelinsovelluksilla nuoret miehet etsivät iltakävelyllään lähimmät kaupat ja eväspaikat.

Torstaina edessä oli ensimmäinen konsertti. Pirkanpoikien monipuolinen, sakraalista kirkkomusiikista koostuva ohjelmisto oli osa Bath Abbeyn lounaskonserttisarjaa. Hostellilta matkattiin Bathin keskustaan ja nopean ruokailun jälkeen päästiin tutustumaan kirkon tiloihin. Konsertti laulettiin varmalla otteella, sillä aiemmin samalla viikolla Tampereen tuomiokirkossa esitetty matkaanlähtökonsertti oli tuoreessa muistissa ja poikien äänet kunnossa. Yleisönä oli suuri joukko turisteja ympäri maailmaa, monet aktiivisia kuorolaisia ja musiikin ammattilaisia. Kirkon akustiikka oli upea, paluumatkalla kuorobussi pysähtyi valokuvaamaan englantilaista maalaismaisemaa.

Päivä jatkui kahden paikallisen poikajoukon kohtaamisella: yhteistyökuoroina olivat Bristol Youth Choir’n pojat ja nuoret miehet sekä paikallisen kirkon poikakuoro johtajinaan David Ogden ja Andrew Kirk. Yhteisharjoitus St. Mary Redcliffessa sujui hieman tunnustellen, mutta molemminpuolisella kunnioituksella ja hyvällä keskittymisellä. Illalla poikia palkittiin valtavalla buffet-illallisella Bristolin satama-alueella.

Perjantaina 11.5. nautittiin englantilainen aamiainen sekä tutustuttiin Bristolin keskustaan kävellen. Vapaa-aika oli tarpeen, sillä iltakonsertti oli koko kiertueen tärkein tapahtuma. Kirkolla isännät tarjosivat mukavasti syötävää ja juotavaa, jonka jälkeen päästiin laulamaan. Konsertissa kuorot esittivät omaa ohjelmistoaan, Pirkanpojat oli vierailijana luonnollisesti eniten esillä. Yhdessä laulettiin Mozartia, Bruckneria, spirituaaleja sekä Sibeliuksen Finlandia-hymni suomen kielellä. Valtavan keskittynyt ja energisesti laulettu konsertti sai lämpimän vastaanoton sekä seisaallaan esitetyt suosionosoitukset. Paikallisten kuorojen omaiset tulivat erikseen kiittämään koskettavasta musisoinnista sekä vaikuttavasta yhteissoinnista. Konsertti oli ehdottomasti poikakuoron paras suoritus viimeisen vuoden ajalta.

Lauantaina jätettiin hyvästit Bristolille ja suunnattiin viimeiseen kohteeseen, Lontooseen. Paljon miettimistä aiheuttaneet ruuhkat eivät juuri hidastaneet matkantekoa, mutta perillä hotellin parkkipaikalla bussikuskilta sattui pieni virhearvio. Kaksikerroksisen bussin yläikkuna osui käännöksessä sisäänajoraameihin, minkä seurauksena toisen kerroksen ikkuna särkyi etummaisina istuvien poikien edessä. Onneksi vahinkoa ei sattunut ja kuoro selvisi säikähdyksellä, kuskikin vaihtui törmäyksen jälkeen. Pian majoittumisen jälkeen jatkettiin kohti Lontoon suomalaista merimieskirkkoa. Viimeinen konsertti oli tilaltaan ahtain, yleisöä vähiten ja poikien äänet melko väsyneet: muutama laulaja joutui seuraamaan esitystä yleisöpenkistä. Matkaohjelmisto kuitenkin laulettiin kunnialla hieman aiottua suppeampana englanninsuomalaisille ja muille yhteisön jäsenille. Suomalainen seurakunta tarjosi lopuksi illallisen koko joukolle.

Hotellilla oli vielä aikaa tuliaisten ostoon: lähikaupasta taisi lähteä Suomeen melkoisen monta kuninkaallisiin häihin liittyvää tee- ja muuta tuotetta…

Viimeinen päivä kului sekin paluumatkaan. Bussilla Heathrow’n lentokentälle, ruokailua ja tuliaisostoksia, matkakokemusten ja kuvien jakamista. Melko sateisen ja viileän matkaviikon jälkeen paluu Suomen lämpimään kevääseen tuntui huumaavalta: viimeisen bussimatkan pitkien yhteislauluhetkien jälkeen sanottiin hyvästit ja kohdattiin iloiset ja huojentuneet omaiset.

– Jouni Rissanen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.