Koronapassi käyttöön Pirkanpoikien konserttitapahtumissa 1.12.2021 alkaen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle kohdistuu kokoontumisrajoituksia sisätiloissa järjestettäviin yli 100 hengen tilaisuuksiin. Määräys on voimassa 24.11.-19.12.2021.

Pirkanpojat ottaa kokoontumisrajoitusten vuoksi koronapassin käyttöön toistaiseksi 1.12.2021 alkaen, sillä Tampereen tuomiokirkon tiloissa yleisölle ei ole määriteltyjä istumapaikkoja. Tällä järjestelyllä mahdollistetaan poikakuoron turvallisten ja vastuullisten joulukonserttien toteuttaminen.

Koronapassi (EU:n koronatodistus) koostuu kolmesta osasta, joista yhden on oltava voimassa:

  • koronarokotustodistus (2 rokoteannosta) TAI
  • testitulostodistus (negatiivinen koronatestitulos maks. 72 tuntia aiemmin) TAI
  • todistus alle 6 kk aiemmin sairastetusta koronavirustaudista.

Koronapassi ja henkilöllisyys tarkastetaan kaikilla avoimilla sisäänkäynneillä Tampereen tuomiokirkossa. Henkilöllisyys tulee osoittaa kuvallisella henkilöllisyystodistuksella, esim. ajokortilla. Koronapassin esittämistä vaaditaan 16 vuotta täyttäneiltä ja sitä vanhemmilta.

Varaathan saapumiseesi riittävästi aikaa sujuvan asioinnin varmistamiseksi.

Ohjeet koronapassin lataamiseen ja käyttöön:

  • Lataa koronapassi Omakannasta osoitteesta kanta.fi/koronapassi
  • Koronapassin voi joko tulostaa tai näyttää kirkon ulko-ovella mobiililaitteelta.
  • Jos henkilö ei pysty hankkimaan koronapassia Omakannasta, hänen on oltava yhteydessä terveydenhuoltoon ja pyydettävä tulostettua todistusta.
  • Koronapassin lukijasovellus ei kerää tai tallenna kävijöiden terveystietoja tai muita todistusten tietoja.

 

Pirkanpojat yhteistyöhön Pirkanmaan musiikkiopiston kanssa

Poikakuoro Pirkanpojat siirtää musiikkileikkikouluryhmänsä osaksi Pirkanmaan musiikkiopiston toimintoja. Jo muutaman vuoden ajan toimineet Pirkanpojat-muskariryhmät ovat suunnattu 5-6 -vuotiaille laulamisesta kiinnostuneille pojille. Tunneilla opetellaan laulun ja leikin avulla oman äänen hallintaa ja vahvistamista sekä musiikin alkeita.

Ryhmätunnit alkavat syksyllä 2020 Tampereella PMO:n päätalon salissa, Kangasalla Suoraman koululla sekä Ylöjärvellä Vihriälän päiväkodilla. Opettajina toimivat Leea Lahtela ja Jonna Roppo.

Uusien ryhmien ilmoittautumiset aukeavat Pirkanmaan musiikkiopiston internet-sivuilla maanantaina 11.5.2020.

Maksimissaan 12 hengen poikaryhmät esiintyvät myös Pirkanpoikien konserteissa ja lauluharrastus antaa hyvät valmiudet kuoron valmennusryhmään.

 

Lisätiedot:
Jouni Rissanen

Taiteellinen johtaja

0400 734 568

kuoronjohtaja@pirkanpojat.com

UK-kiertueen matkakertomus

Poikakuoro Pirkanpoikien kevätkauden suurin yksittäinen hanke, Iso-Britannian –konserttikiertue, toteutettiin menestyksekkäästi 9.-13.5.2018 välisenä aikana. Matkan aikana tehtiin yhteistyötä Bristolin kuorotoimijoiden kanssa sekä vierailtiin ja esiinnyttiin Bathin ja Lontoon kirkoissa. Toimittaja Harri Hautala kirjoitti poikakuoromatkasta laajasti Aamulehden kulttuuriosastolla 9. toukokuuta.

Majoituksista ja reiteistä vastasi Matkapojat, ryhmän vahvuuden ollessa 50 kuoropoikaa ja 10 aikuista. Nuorimmat laulajat olivat kahdeksan vuoden ikäisiä, vanhimmat 20-vuotiaita. Matkanjohtana toimi yhdistyksen johtokunnan väistyvä puheenjohtaja Jari Hassinen, taiteellisena johtajana Jouni Rissanen ja säestäjänä Ville Hautakangas.

 

Matka alkoi ke 9.5. Tampereen Keskustorilta, josta bussi ajoi kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Matkapoikien järjestämä, Pirkanpoikien oma check-in -tiski oli tehokas ja sujuva, kun kuoron ruokailukin oli vielä hoidettava ennen lentoa. Päivä kului kokonaan matkantekoon: Lontoossa kuoroa odotti tilausbussi Bristoliin, jossa päästiin majoittumaan The Bristol Wing -hostelliin hieman suunniteltua myöhemmin. Paikallisen bussikuskin navigaattori oli ensin suuntaamassa täysin eri kaupunkiin, mutta onneksi tarkat matkavanhemmat ja älypuhelinten sijaintitiedot osasivat ohjata bussin pienen lenkin jälkeen oikeaan kohteeseen. Samoilla puhelinsovelluksilla nuoret miehet etsivät iltakävelyllään lähimmät kaupat ja eväspaikat.

Torstaina edessä oli ensimmäinen konsertti. Pirkanpoikien monipuolinen, sakraalista kirkkomusiikista koostuva ohjelmisto oli osa Bath Abbeyn lounaskonserttisarjaa. Hostellilta matkattiin Bathin keskustaan ja nopean ruokailun jälkeen päästiin tutustumaan kirkon tiloihin. Konsertti laulettiin varmalla otteella, sillä aiemmin samalla viikolla Tampereen tuomiokirkossa esitetty matkaanlähtökonsertti oli tuoreessa muistissa ja poikien äänet kunnossa. Yleisönä oli suuri joukko turisteja ympäri maailmaa, monet aktiivisia kuorolaisia ja musiikin ammattilaisia. Kirkon akustiikka oli upea, paluumatkalla kuorobussi pysähtyi valokuvaamaan englantilaista maalaismaisemaa.

Päivä jatkui kahden paikallisen poikajoukon kohtaamisella: yhteistyökuoroina olivat Bristol Youth Choir’n pojat ja nuoret miehet sekä paikallisen kirkon poikakuoro johtajinaan David Ogden ja Andrew Kirk. Yhteisharjoitus St. Mary Redcliffessa sujui hieman tunnustellen, mutta molemminpuolisella kunnioituksella ja hyvällä keskittymisellä. Illalla poikia palkittiin valtavalla buffet-illallisella Bristolin satama-alueella.

Perjantaina 11.5. nautittiin englantilainen aamiainen sekä tutustuttiin Bristolin keskustaan kävellen. Vapaa-aika oli tarpeen, sillä iltakonsertti oli koko kiertueen tärkein tapahtuma. Kirkolla isännät tarjosivat mukavasti syötävää ja juotavaa, jonka jälkeen päästiin laulamaan. Konsertissa kuorot esittivät omaa ohjelmistoaan, Pirkanpojat oli vierailijana luonnollisesti eniten esillä. Yhdessä laulettiin Mozartia, Bruckneria, spirituaaleja sekä Sibeliuksen Finlandia-hymni suomen kielellä. Valtavan keskittynyt ja energisesti laulettu konsertti sai lämpimän vastaanoton sekä seisaallaan esitetyt suosionosoitukset. Paikallisten kuorojen omaiset tulivat erikseen kiittämään koskettavasta musisoinnista sekä vaikuttavasta yhteissoinnista. Konsertti oli ehdottomasti poikakuoron paras suoritus viimeisen vuoden ajalta.

Lauantaina jätettiin hyvästit Bristolille ja suunnattiin viimeiseen kohteeseen, Lontooseen. Paljon miettimistä aiheuttaneet ruuhkat eivät juuri hidastaneet matkantekoa, mutta perillä hotellin parkkipaikalla bussikuskilta sattui pieni virhearvio. Kaksikerroksisen bussin yläikkuna osui käännöksessä sisäänajoraameihin, minkä seurauksena toisen kerroksen ikkuna särkyi etummaisina istuvien poikien edessä. Onneksi vahinkoa ei sattunut ja kuoro selvisi säikähdyksellä, kuskikin vaihtui törmäyksen jälkeen. Pian majoittumisen jälkeen jatkettiin kohti Lontoon suomalaista merimieskirkkoa. Viimeinen konsertti oli tilaltaan ahtain, yleisöä vähiten ja poikien äänet melko väsyneet: muutama laulaja joutui seuraamaan esitystä yleisöpenkistä. Matkaohjelmisto kuitenkin laulettiin kunnialla hieman aiottua suppeampana englanninsuomalaisille ja muille yhteisön jäsenille. Suomalainen seurakunta tarjosi lopuksi illallisen koko joukolle.

Hotellilla oli vielä aikaa tuliaisten ostoon: lähikaupasta taisi lähteä Suomeen melkoisen monta kuninkaallisiin häihin liittyvää tee- ja muuta tuotetta…

Viimeinen päivä kului sekin paluumatkaan. Bussilla Heathrow’n lentokentälle, ruokailua ja tuliaisostoksia, matkakokemusten ja kuvien jakamista. Melko sateisen ja viileän matkaviikon jälkeen paluu Suomen lämpimään kevääseen tuntui huumaavalta: viimeisen bussimatkan pitkien yhteislauluhetkien jälkeen sanottiin hyvästit ja kohdattiin iloiset ja huojentuneet omaiset.

– Jouni Rissanen

Poikakuoro Ruotsissa

Pirkanpoikien konserttimatka Tukholmaan lähti liikkeelle Tampereen Keskustorilta, jossa 60-henkinen matkaryhmä pakattiin bussiin viimeistä paikkaa myöten. Nokka käännettiin kohti Helsinkiä ja matkahuoltajat tutustuivat oman pienryhmänsä poikiin. Matkanjohtaja Jari Niemi kertasi yhteiset säännöt ja delegoi tehtävät. Laivaan päästyämme hyttipaikkoihin tuli yllättäen muutoksia, kun hytin seinän takana jylläsi M/S Mariellan konehuone. Laivabuffet kuitenkin rauhoitti pian vilkkaat kuorolaiset ja pelihuone keräsi uteliaita osallistujia. Iltaan kuului myös taikurishow’n ihmettelyä sekä pari suuren suosion saanutta miesäänten karaoke-esitystä. Kuullaankohan paluumatkalla lisää?

Laiva-aamiainen valmisti pojat ensimmäiseen kaupunkipäivään. Aluksi jatkettiin merellisissä tunnelmissa Vasa-museossa, jossa tutustuttiin sotalaivan historiaan niin elokuvan kuin oppaan esittelemänä. Restauroidun, upean hylyn havaittiin kertovan 1600-luvun pohjoismaisesta kuvataiteesta samalla tavalla kuin Piae Cantiones -laulut musiikista. Matka jatkui Sergelin torille, jossa ryhmillä oli hetki aikaa käydä ostoksilla. Bussi kuljetti kuoron Scandic-hotellille, kun perillä ilmastointilaite alkoi yskiä. Onneksi pitkiä siirtymiä ei ole odotettavissa… Harjoitukset pidettiin konferenssitilassa, jossa käytiin iltakonsertin ohjelmisto läpi. Illallisella matkanjohtajan ehdottama ulkoilu ei vielä saanut aivan yksimielistä vastakaikua.
Vaan kuinkas sitten kävikään! Kaunis kevätilta sai jalkoihin liikettä ja miesäänet kantoivat pikkusopraanoita reppuselässä. Kävely Älvsjön idyllisellä omakotialueella virkisti mieltä ja kehoa, laulettiinpa matkalla ikkunoita pesevälle rouvalle ja lasten pihajuhlia isännöivälle perheellekin! Ei me suomalaiset aina niin juroja olla.

Kevät on Ruotsissa pitkällä: koivuissa näkyy nuoret lehdet ja ruohikot vihertävät. Päivän viimeisen kauppareissun jälkeen poikia kutsuu sauna ja hotellihuoneen ikkunasta siintää kaunis auringonlasku.

/ Jouni

Pirkanpoikien uusi ilme

Lämpimästi tervetuloa Pirkanpoikien uudistuneille web-sivuille!

Kuoron vuosi on parhaillaan huipentumassa joulukonsertteihin. On taas aika pohtia, miten poikien laulu tavoittaisi uudet kuulijat. Tulevana kautena aiomme pitää entistä tiiviimmin yhteyttä kuoron ystäviin: ehkä oletkin jo aiemmin seurannut Facebook-sivuamme, Instagram- tai Twitter-tiliä. Mikäli et, käy tutustumassa!

Poikakuorolaulu on monelle outo ja tuntematon harrastus. Harva on koskaan kuullut sekakuoromuotoista poikakuoroa konsertissa. Työssäni kohtaan usein kysymyksiä: ”Minkä ikäisiä poikia kuorossa voi toimia?” ”Miten äänenmurroksen aikana voi laulaa?” ”Miten noin iso poikajoukko saadaan pysymään rauhallisena?” Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan parhaillaan lukemasi kuoroblogi, jonka tarkoituksena on esitellä poikakuorotoimintaa eri näkökulmista: puheenvuoron saavat niin johtokunnan jäsenet, kuorovanhemmat kuin pojatkin. Myös matkakertomukset ja leirikuulumiset kirjoitetaan suoraan blogiin luettavaksi.

Vuosi 2016 oli Pirkanpojille erityisen innostava: perustimme kuorolle oman, laulamista painottavan musiikkileikkikouluryhmän yhteistyössä Tampereen konservatorion kanssa. Syksyn ryhmä täyttyi heti ja kartoitamme nyt mahdollisuuksia laajentaa toimintaa. Poikien laulunopetus vaikuttaa kiinnostava vaihtoehto musiikkikasvatuksen kentässä nykyäänkin!

Uusi vuosi tuo mukanaan kiehtovia haasteita, kuten Tampereen Sävel -konsertin yhdessä Nuorisokuoro Sympaatin, Tampere Filharmonian ja Tommi Hakalan kanssa 7.6.2017. Konsertissa esitetään Paavo Korpijaakon teoksen kantaesitys. Lisäksi juhlistetaan luterilaisen reformaation 500-juhlavuotta.

Nähdään ja kuullaan kuoron tapahtumissa!

Jouni Rissanen
Taiteellinen johtaja