Poikakuoro Ruotsissa

Pirkanpoikien konserttimatka Tukholmaan lähti liikkeelle Tampereen Keskustorilta, jossa 60-henkinen matkaryhmä pakattiin bussiin viimeistä paikkaa myöten. Nokka käännettiin kohti Helsinkiä ja matkahuoltajat tutustuivat oman pienryhmänsä poikiin. Matkanjohtaja Jari Niemi kertasi yhteiset säännöt ja delegoi tehtävät. Laivaan päästyämme hyttipaikkoihin tuli yllättäen muutoksia, kun hytin seinän takana jylläsi M/S Mariellan konehuone. Laivabuffet kuitenkin rauhoitti pian vilkkaat kuorolaiset ja pelihuone keräsi uteliaita osallistujia. Iltaan kuului myös taikurishow’n ihmettelyä sekä pari suuren suosion saanutta miesäänten karaoke-esitystä. Kuullaankohan paluumatkalla lisää?

Laiva-aamiainen valmisti pojat ensimmäiseen kaupunkipäivään. Aluksi jatkettiin merellisissä tunnelmissa Vasa-museossa, jossa tutustuttiin sotalaivan historiaan niin elokuvan kuin oppaan esittelemänä. Restauroidun, upean hylyn havaittiin kertovan 1600-luvun pohjoismaisesta kuvataiteesta samalla tavalla kuin Piae Cantiones -laulut musiikista. Matka jatkui Sergelin torille, jossa ryhmillä oli hetki aikaa käydä ostoksilla. Bussi kuljetti kuoron Scandic-hotellille, kun perillä ilmastointilaite alkoi yskiä. Onneksi pitkiä siirtymiä ei ole odotettavissa… Harjoitukset pidettiin konferenssitilassa, jossa käytiin iltakonsertin ohjelmisto läpi. Illallisella matkanjohtajan ehdottama ulkoilu ei vielä saanut aivan yksimielistä vastakaikua.
Vaan kuinkas sitten kävikään! Kaunis kevätilta sai jalkoihin liikettä ja miesäänet kantoivat pikkusopraanoita reppuselässä. Kävely Älvsjön idyllisellä omakotialueella virkisti mieltä ja kehoa, laulettiinpa matkalla ikkunoita pesevälle rouvalle ja lasten pihajuhlia isännöivälle perheellekin! Ei me suomalaiset aina niin juroja olla.

Kevät on Ruotsissa pitkällä: koivuissa näkyy nuoret lehdet ja ruohikot vihertävät. Päivän viimeisen kauppareissun jälkeen poikia kutsuu sauna ja hotellihuoneen ikkunasta siintää kaunis auringonlasku.

/ Jouni

Pirkanpoikien uusi ilme

Lämpimästi tervetuloa Pirkanpoikien uudistuneille web-sivuille!

Kuoron vuosi on parhaillaan huipentumassa joulukonsertteihin. On taas aika pohtia, miten poikien laulu tavoittaisi uudet kuulijat. Tulevana kautena aiomme pitää entistä tiiviimmin yhteyttä kuoron ystäviin: ehkä oletkin jo aiemmin seurannut Facebook-sivuamme, Instagram- tai Twitter-tiliä. Mikäli et, käy tutustumassa!

Poikakuorolaulu on monelle outo ja tuntematon harrastus. Harva on koskaan kuullut sekakuoromuotoista poikakuoroa konsertissa. Työssäni kohtaan usein kysymyksiä: ”Minkä ikäisiä poikia kuorossa voi toimia?” ”Miten äänenmurroksen aikana voi laulaa?” ”Miten noin iso poikajoukko saadaan pysymään rauhallisena?” Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan parhaillaan lukemasi kuoroblogi, jonka tarkoituksena on esitellä poikakuorotoimintaa eri näkökulmista: puheenvuoron saavat niin johtokunnan jäsenet, kuorovanhemmat kuin pojatkin. Myös matkakertomukset ja leirikuulumiset kirjoitetaan suoraan blogiin luettavaksi.

Vuosi 2016 oli Pirkanpojille erityisen innostava: perustimme kuorolle oman, laulamista painottavan musiikkileikkikouluryhmän yhteistyössä Tampereen konservatorion kanssa. Syksyn ryhmä täyttyi heti ja kartoitamme nyt mahdollisuuksia laajentaa toimintaa. Poikien laulunopetus vaikuttaa kiinnostava vaihtoehto musiikkikasvatuksen kentässä nykyäänkin!

Uusi vuosi tuo mukanaan kiehtovia haasteita, kuten Tampereen Sävel -konsertin yhdessä Nuorisokuoro Sympaatin, Tampere Filharmonian ja Tommi Hakalan kanssa 7.6.2017. Konsertissa esitetään Paavo Korpijaakon teoksen kantaesitys. Lisäksi juhlistetaan luterilaisen reformaation 500-juhlavuotta.

Nähdään ja kuullaan kuoron tapahtumissa!

Jouni Rissanen
Taiteellinen johtaja